Parama dėkojame




anglijastreikasAnglijos ligoninių gydytojai trečiadienį pradeda ilgiausią – iš eilės einančių dienų atžvilgiu – streiką per septynis dešimtmečius trunkančią Jungtinės Karalystės nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) istoriją.

Jaunesnieji gydytojai – žemesnio nei konsultantų lygio – šešioms dienoms išeis iš darbo, taip smarkiai paaštrindami ilgai besitęsiantį ginčą su JK vyriausybe dėl darbo užmokesčio.

Protesto akcija vyksta vienu iš valstybės finansuojamai NHS darbingiausių metų periodų, tarnybai susiduriant su padidėjusiu pacientų, susidūrusių su kvėpavimo takų ligomis, skaičiumi.

Ji surengta po trijų dienų trukmės gydytojų streiko, įvykusio prieš pat Kalėdas.

NHS teigė, kad naujausias streikas, per kurį gali piketuoti iki pusės medicinos darbuotojų, turės didelį poveikį beveik visoms įprastinėms sveikatos priežiūros paslaugoms.

„Šis sausis gali būti viena sunkiausių metų pradžių, su kuriomis NHS kada nors yra susidūrusi“, – sakė tarnybos nacionalinės medicinos direktorius Stephenas Powisas (Stivenas Pauvisas).

Streikas prasidėjo 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir turi baigtis sausio 9 dieną tuo pačiu laiku.

JK gydytojų profesinė sąjunga „British Medical Association“ (BMA) apie streiką paskelbė gruodį, nutrūkus deryboms su vyriausybe.

Profsąjunga teigė, kad jauniesiems medikams buvo pasiūlytas 3 proc. priedas prie vidutinio 8,8 proc. padidinimo, kuris jiems buvo suteiktas praėjusiais metais.

Visgi ji atmetė pasiūlymą, nes pinigai būtų nevienodai paskirstyti skirtingoms gydytojų kategorijoms ir, BMA teigimu, daugeliui gydytojų net sumažėtų atlyginimai.

Nuo praėjusių metų kovo jaunesnieji gydytojai streikavo mažiausiai septynis kartus. JK premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir ligoninių vadovai kritikuoja šiuos veiksmus.

Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos administracijos turi teisę vykdyti savo sveikatos apsaugos politiką, o Angliją prižiūri britų vyriausybė.

Jaunesnieji gydytojai Velse savo streiką ketina pradėti nuo sausio 15 dienos. Jis truks tris paras. Šiaurės Airijos medikai pasisako už galimus streikus. Jų kolegos Škotijoje sudarė susitarimą su vyriausybe Edinburge.

Per dvi savaites po Kalėdų NHS paprastai fiksuoja ligoninėse besigydančių žmonių antplūdį, nes jie delsia kreiptis į gydymo įstaigas, kad galėtų šventinį laikotarpį praleisti su artimaisiais.

Tarnyba jau dabar susiduria su didžiuliu laukiančiųjų vizitų ir operacijų skaičiumi. Prie to prisidėjo ne tik gydymo atidėjimas COVID–19 pandemijos laikotarpiu, bet ir metų metus trunkantis nepakankamas sektoriaus finansavimas.

Krisztian Elek / ZUMAPRESS.com nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode